Naar boven

Krijtverf
Authentieke krijtverf voor meubels en muren

De decoratieve KlusWijs krijtverf heeft een extra matte, poederachtige uitstraling en is zowel op muren als houten meubels en accessoires te gebruiken. De zachte, matte uitstraling van krijtverf geeft houten meubels en muren een authentiek karakter. KlusWijs krijtverf is goed dekkend en gemakkelijk aan te brengen met een roller of kwast. De krijtverf is op waterbasis, reukarm en vergeelt niet. Wil je het authentieke krijtverfeffect? Kies dan voor een KlusWijs langharige kwast of een KlusWijs blokwitter. Voor een strakke en egale afwerking gebruik je een muurverfroller. Voor je de krijtverf aanbrengt op houten meubels dien je de ondergrond te ontvetten en licht te schuren. De KlusWijs krijtverf droogt snel en kan na droging worden behandeld met KlusWijs vernis voor krijtverf om de krijtverf beter afwasbaar en nog intenser te maken. KW Wonen valt onder de KW groep en biedt het aanbod krijtverf aan via de website van KlusWijs.

 

Hoe breng je krijtverf aan?

Er zijn verschillende technieken. Voor een authentiek effect gebruik je een kwast. Maar als je de voorkeur geeft aan een roller (bijvoorbeeld op een groot oppervlak) dan kan dat ook. Verdeel de verf dan met een roller en strijk dan direct na met een kwast. Zo voorkom je het zogenaamde ‘sinaasappeleffect’.

Krijtverf geeft meestal een licht streperig effect, want de verf droogt snel en vloeit niet erg uit. Wil je toch een gladdere afwerking? Gebruik dan een goede synthetische kwast. Een synthetische kwast is namelijk beter voor watergedragen verf dan varkenshaar. Breng de verf niet te dik aan, verdeel het snel over het oppervlak en strijk het uit in één richting. Blijf vooral niet te lang smeren. Als de verf niet in één keer dekt, breng dan meerdere dunne lagen aan. De verf droogt erg snel waardoor je al gauw de volgende laag kunt aanbrengen. Tussendoor schuren is niet nodig, tenzij het oppervlak ruw of onregelmatig aanvoelt.

Wil je je meubels een brocante look geven? Dan kun je een extra doorleefd effect creëren door juist opzettelijk kwaststrepen te aan te brengen. Zet dan de verf wat dikker op en gebruik een stugge kwast of spalter.

Moet je krijtverf verdunnen?

Normaal gesproken wordt de verf onverdund gebruikt voor een dekkend effect. Maar voor een 'wash' techniek kun je krijtverf verdunnen met water. Hierdoor wordt de verf niet alleen dunner, maar ook transparanter. Dit wordt een krijtverf wash genoemd. Hanteer een verhouding van ongeveer 1:1. Als de verf voor je gevoel iets te dik is kun je een klein scheutje water toevoegen. Doe dit wel in een apart bakje, want teveel water kun je niet meer uit je blik halen.

 

Stappenplan

1. Voorbereiden
Zorg dat de ruimte waarin je werkt schoon is, haal het beslag van de te schilderen meubel af en vul eventuele gaatjes met vulmiddel. Maak de meubel schoon met een ontvetter en maak het stofvrij. Denk eraan om de vloer goed af te dekken.

2. Schilderen
Grondverf is voor krijtverf niet nodig, tenzij je een eikenhouten meubel gaat verven. Roer de krijtverf goed door. Schilder eerst de randen van het meubel met een kwast geschikt voor krijtverf. Voor de rest van de kast kun je een velvetroller gebruiken. Je zorgt ervoor dat je geen strepen krijgt door te werken in verticale richting en daarna horizontaal uit te rollen. Bij krijtverf kun je ook een speciale platte spalterkwast gebruiken. Hiermee blijven de vegen van de kwast zichtbaar voor een mooi brocante effect. Werk van boven naar beneden.

3. Ga voor een effect
Ga jij voor whitewash, een verouderd- of doorschuureffect? Lees hieronder hoe je deze effecten bereikt:

Whitewash
Door KlusWijs Krijtverf iets te verdunnen zorg je dat de verf niet helemaal dekkend is en de ondergrond laat doorschijnen. Let op: hierbij geen grondverf gebruiken.
Met witte krijtverf creëer je op deze manier een whitewash effect. Ook andere kleuren lenen zich voor deze techniek, met bijvoorbeeld een grijstint of taupe kleur kun je hout of riet vergrijzen.

Brocante of verouderd effect
Een brocante of verouderd effect creëer je door meerdere lagen KlusWijs Krijtverf aan te brengen. Gebruik dikke kwaststrepen voor een extra oude look. De ondergrond kleur wordt extra geaccentueerd als je het doorschuurt met staalwol.

Doorschuureffect
Voor een doorschuureffect maak je gebruik van verschillende kleuren krijtverf over elkaar. Schuur de bovenste laag plaatselijk door zodat de laag eronder zichtbaar wordt.

4. Na het schilderen
Verwijder de eventuele tape als de verf nog nat is. Bevestig het beslag weer op het meubel zodra de verf droog is. Heb je de kwast of roller de volgende dag nog nodig? Wikkel deze dan in folie of plastic en sluit het goed af. Anders kun je de kwasten laten indrogen en weggooien. Wil je de kwast en/of roller toch liever schoonmaken? Dan kan dit in een emmer warm water.

Verschil krijtverf en schoolbordverf

Regelmatig worden deze twee verven door elkaar gehaald. Wat is nu precies het verschil tussen krijtverf en schoolbordverf.

- Op een wand welke met krijtverf is geschilderd kun je niet krijten. Wil je graag krijten, gebruik dan schoolbordverf. Krijtverf wordt voornamelijk gebruikt om muren en/of meubels een antieke en rustige uitstraling te geven.
- Krijtverf is trouwens nog matter dan schoolbordverf.
- Krijtverven zijn op waterbasis en schoolbordverf op terpentine basis. 

Verschil tussen krijtverf en Kalkverf

- Krijtverf is een verf waarin natuurlijke pigmenten zitten. De verf is mat, fluweelachtig en egaal van kleur. Krijtverf kan aangebracht worden op meerdere ondergronden (zoals meubels) zonder vooraf een grondverf te gebruiken. Tevens is krijtverf geschikt om buiten te gebruiken.
- Kalkverf is een verf die is samengesteld uit kalk en natuurlijke pigmenten. De ondergrond moet mineraal zijn of eerst worden behandeld met een primer. Het resultaat van kalkverf is altijd vlekkerig. Door de invloed van ondergrond, luchtvochtigheid en temperatuur kan kalkverf verkleuren.
- Kalkverf geeft een streperig effect.